
 
 

Clarification Note #4 

EUSPA internal reference: WF 300656 

Cassini Challenges Prize Contest 
 

Question #1: Lean canvas is one A4 document, is it enough to present our preliminary Business Plan? 
 
Answer #1: Applicants may use a Business Model Canvas/Lean Canvas or any other business plan 

template/structure of their choice which doesn’t exceed 10 pages.  

 

Question #2: Is there a date when the awarded Ideas will be published? Will it be before the 

deadline of the Prototype track? 

Answer #2: There is no planned date, all applicants will be notified as soon as the evaluation is 

concluded.  

 

Question #3: How do you evaluate if a prototype has been tested in a relevant environment? 

Answer #3: It is up to the applicant to demonstrate the solution’s maturity level, presenting the design, 

development and lab testing of the solution’s different components/processes.   

 

Question #4: If 2 out of 5 team members come from non-EU country, should we leave them out of 

the application completely? 

Answer #4:  According to Section 2.4 (Eligibility criteria) of the published Terms of Reference 

participation in the contest is open to individuals and/or teams, composed by economic operators 

(including legal entities and natural persons). In case you apply as natural persons, the eligibility will 

be determined based on the nationality of each person individually. Participation in this prize contest 

shall be open on equal terms to all economic operators (natural and legal persons) established in the 

territory of the Member States of the European Union and Norway. Participation is further open to 

economic operators (natural and legal persons) established in Norway and Switzerland only for what 

concerns solutions involving the Galileo component and to economic operators (natural and legal 

persons) established in Iceland only for what concerns the Copernicus component. 

 

Question #5: Single individual and small teams are encouraged to apply - will their application be 

disqualified based on the Operational organisation criterion? 

Answer #5: It is upon the applicant to demonstrate what are the operational resources (human, 

technical and other) that will be invested in the solution development.  

 

Question #6: What if the team members are EU citizens but the company is registered elsewhere? 



 
 
Answer #6: This depends on whether you apply as a natural or a legal person. In the first case, the 

eligibility will be determined based on your nationality. Should, however, the applicant be a legal 

person the eligibility will be determined according to different criteria (i.e. formed in accordance with 

the law of EU Member States [...], central administration / registered office / principal place of 

business in an EU Member State […]). For reference see section 2.4 of the published Terms of 

Reference. 

 

Question #7: If we apply as a company, do we need the declaration of honor of each member of the 

team?  

Answer #7: According to the Terms of reference, when applying as a legal person, only the DoH for 

the legal entity (company) applying to the contest shall be submitted - no separate DoH for the team 

members is needed. 

 

Question #8: Regarding the Financial Identification document, Polish banks do not sign and stamp 

any "external" documents, would a recent bank statement with clear indication of the owner and 

the bank account be enough?  

Answer #8: A recent bank statement with clear indication of the owner and the bank account should 

accompany the Financial Identification From in the absence of the bank’s signature and stamp”.  

  

Question #9: If an application was submitted for the idea Track, is it necessary to re-submit the 

documents for the prototype Track?  

Answer#9: According to Section 2.6.2 Nota bene: Should the teams have already submitted the 

administrative documents (i.e. Legal Entity Form, Financial Identification Form and Declaration of 

Honour) in the course of their participation in another track within this contest, it is enough to refer 

to their previous submission, without the need of resubmission. Please check the list of documents to 

be provided under Section 2.6.2 and submit the required documentation accordingly.  

 

Question#10: Is a team/hub based in Tunisia eligible?  

Answer#10: See question #4 and #6 of the present Clarification note. For more detailed information 

see Section 2.4 of the published Terms of Reference.  

 

Question #11: In the Terms of reference is written a 3 minutes video but on the bottom of the page 

the video is 2 minutes. Which one is correct? 

Answer#11:  For the submission of an Idea, the required video length was 2 minutes. For the 

submission of a Prototype or a Product, the required video length is 3 minutes.  

 



 
 
Question #12: We are a company based in Finland with international talents. Decided to take part 

in Prototype track, need more information regarding the eligibility criteria of the participants/team 

members. 

Answer #12: See question #4 and #6 of the present Clarification note. For more detailed information 

see Section 2.4 of the published Terms of Reference. 

 

Question#13: We have submitted an IDEA Proposal. For the same product idea now we want to 

submit the Prototype Proposal. I have the following questions: Should we keep the same Entry name 

or we can use our product name now? Since we submitting for the same product, should we use the 

same Solution description? 

Answer#13: It is up to the applicant to decide if they want to use the same Entry name. The description 

can be the same or adapted depending on the evolution of the proposed solution.  

 

Question#14: In the application form it is mentioned that we need to submit a video, but 

subsequently conflicting information is provided about the maximum length of this video. Could 

you please clarify if it should be a 2 minutes video or a 3 minutes video? 

Answer#14: Please See question #11. 

 

Question#15: I would like to know if we can apply to the Prototype Track based on the award we 

won for The Idea Track in 2022? We applied last year for the prototype Track but didn't have a 

positive result. We had worked to develop a better product and would like to apply again. 

Answer#15: Yes, applicants can apply with a previously awarded Idea for the next tracks (Products or 

Prototypes) by demonstrating the progresses made. 

 

Question#16: While our technology is space-relevant and seems to fit the "Emerging Technologies 

Challenge", our concern is that because we are not making use of Galileo or Copernicus data we do 

not qualify as EU Space-relevant. Would it be sufficient to propose that our technology could be 

used in the hardware of EO data collection to address the EU Space-relevance criteria? If you could 

elaborate on the EU Space-relevance award criteria for photonics hardware prototypes that would 

be great. 

Answer#16: As stated in section 2.8 of the Terms of Reference, within the “EU Space-relevance” 

criteria the following aspects are considered by evaluators:  

- Is the application making use of Galileo and/or Copernicus? 

- Are Galileo and/or Copernicus differentiators relevant for the application?  

- Are synergies between Galileo-Copernicus data explored? 
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